Napisał: |
Andrzej |
Dodany dnia 04-05-2011 14:01
|
Główny administrator
Data rejestracji: 28.02.2010
|
Temat związany z obserwacją Zorzy polarnej.
INFO: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zorza_po...za_polarna
Aktualne rozmieszczenie: https://www.astronomia24.com/viewpage...?page_id=2
Edytowane przez Andrzej dnia 26-06-2022 11:35
|
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 14-05-2011 10:53
|
Główny administrator
|
Tak wygląda zorza polarna na Saturnie.
Edytowane przez Andrzej dnia 30-04-2018 14:27
|
|
|
|
|
seweryn |
Dodany dnia 19-06-2011 08:51
|
Amator
Data rejestracji: 19.06.2011
|
Szkoda, że w naszej szerokości geograficznej jest niemożliwe by ją zobaczyć. Zazdroszczę tym, którzy mogą je fotografować i oglądać. |
|
|
|
|
astroluk |
Dodany dnia 11-08-2011 19:43
|
Obserwator
Data rejestracji: 11.08.2011
|
A zdziwił byś się!!! Ja widziałem kilka lat temu. W okolicach Krakowa. Słupy sięgały do samego zenitu. Jak ma się nam udać zaobserwować zorze jak u nas w ciągu roku jest prawie 70% zachmurzonego nieba. Teraz zbliża się aktywność słońca więc jest duże prawdopodobieństwo że może i u nas wystąpić zorza.
A życzę każdemu zobaczyć u nas! bo widok jest niesamowity.
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 11-08-2011 20:35
|
Główny administrator
|
W Polsce widać zorze przy odpowiedniej aktywności Słońca.
Puławy 5 Sierpnia 2011
[img]link wygasł[/img]
Edytowane przez Andrzej dnia 30-04-2018 14:35
|
|
|
|
|
astroluk |
Dodany dnia 11-08-2011 21:28
|
Obserwator
Data rejestracji: 11.08.2011
|
Dokładnie Andrzeju im większa aktywność słońca tym większe prawdopodobieństwo zorzy u nas! Tylko pod warunkiem że nie będzie chmurek u nas! |
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 20-01-2012 15:54
|
Główny administrator
|
Już jutro w godzinach wieczornych szansa na obserwację zorzy nad Polską.
Więcej informacji - https://www.astronomia24.com/news.php...admore=194
Edytowane przez Andrzej dnia 26-06-2022 11:32
|
|
|
|
|
Piotr |
Dodany dnia 20-01-2012 16:54
|
Główny administrator
Data rejestracji: 18.03.2010
|
Akurat w stronę naszej planety to mknie. Zobaczymy rezultaty już jutro. |
|
|
|
|
milosnik |
Dodany dnia 28-01-2012 20:30
|
Użytkownik
Data rejestracji: 22.06.2011
|
Ciekawe kiedy znowu powtórzy się taka okazja xD |
|
|
|
|
Nikita |
Dodany dnia 07-10-2012 19:05
|
Cywil
Data rejestracji: 26.01.2012
|
A ja niebawem wybieram się do Norwegii w polowaniu na zorzę. Nie wiem czy akurat na samym początku XI uda nam się na coś trafić, ale może nas coś miłego spotka. W związku z tym jest ktoś kto wytłumaczyłby mi wykresy podane w linku poniżej z obserwatorium w Tromso?
Pierwszy wykres przypomina prędkościomierz i odczytuję, że chodzi o pole magnetyczne , ale jak odczytywać to i jakie lepsze sa wskaźniki na prawdopodobieństwo występowania zorzy.Drugi wykres wskazuje coś od 1 do 9 w skali K podając daty. I jak odczytywać magnetogram, który wskazuje jednostki nT i deg , który jest trzecim wykresem? Bo ostatni to odczytuję i wiem o co chodzi. I w ostatnim wykresie co przedstawia : "Estimated Planetary K " ?
Będę wdzięczna jak znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy.
http://www.virtualtromso.no/en/northe...ecast.html
Edytowane przez Nikita dnia 07-10-2012 19:13
|
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 08-10-2012 08:15
|
Główny administrator
|
Interesuje cię tak naprawdę tylko kilka wykresów.
https://www.astronomia24.com/viewpage...?page_id=5 (4 wykres)
Im większa liczba Kp tym teoretycznie większy zasięg zorzy.
Zasięg w Kp możemy sprawdzić tutaj.
[img]link wygasl[/img]
Natomiast na tych wykresach możemy obserwować symulacje rozmieszczenia zorzy.
https://www.astronomia24.com/viewpage...?page_id=2
Ostatni wykres przedstawia prędkość wiatru słonecznego. Jeżeli wchodzi na czerwone pole to wiadomo że coś zaczyna się dziać i warto prowadzić obserwację. Czasami zorza może być na tyle słaba że nie będzie widoczna gołym okiem. Wtedy trzeba użyć aparatu w celu sprawdzenia czy się pojawia z możliwie jak największym czasem naświetlania.
Kolor czerwony na wykresach oznacza burze magnetyczną.
Żółty coś już zaczyna się dziać. Zorza może być widoczna w Norwegii.
Zielony spokój.
Edytowane przez Andrzej dnia 26-06-2022 11:30
|
|
|
|
|
Nikita |
Dodany dnia 10-10-2012 20:57
|
Cywil
|
dziękuję bardzo A ja myślałam ,że Kp to liczba, która obrazuje intensywność zorzy . Bardzo wyjaśniło mi objaśnienie wykresu przedstawiającego wiatr słoneczny. Nie miałam pojęcia co to jest. Interpretowałam sobie tylko na logikę. Teraz już będę wiedziała. Dziękuję bardzo. 8 X i poprzedniej nocy wedle wykresów wychodziło mi ,że COŚ powinno być. I na necie pokazały się zdjęcia z Lofotów. A więc było i wykresy nie kłamią A potencjalne rozmieszczenie zorzy znam w waszej strony i obserwuję je już od dobrych 10 miesięcy.Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia amatorowi.
Edytowane przez Nikita dnia 10-10-2012 20:57
|
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 11-10-2012 08:45
|
Główny administrator
|
Tutaj można obejrzeć zdjęcia zorzy zamieszczane w czasie rzeczywistym z całego świata.
http://spaceweather.com/gallery/index...le2=lights |
|
|
|
|
seweryn |
Dodany dnia 22-11-2012 13:53
|
Amator
|
No ciekawe, czy ta aktywność wczorajsza i być może dzisiejsza też, bo jeszcze dzień się nie zakończył sprawi, że ruszy coś w temacie zorzy. Swoją drogą był ktoś np. w Norwegii i widział na własne oczy? |
|
|
|
|
Nikita |
Dodany dnia 22-11-2012 20:44
|
Cywil
|
seweryn napisał/a:
Swoją drogą był ktoś np. w Norwegii i widział na własne oczy?
Jak zapowiedziałam niedawno tak tez zrobiłam. Byłam, miałam szczęście, widziałam i mam wielki niedosyt. Poraz pierwszy ją widziałam tak więc zapomniałam na aparacie nastawić format RAW i dot ego robiłam różne nastawienia więc zdjęcia wyszły mi jako tako albo raczej kiepsko.
Mieliśmy szczęście jak się okazało później, że widzieliśmy ją choć 2 godziny. Niestety pełnia i zachmurzenie sprawiło ,ze tylko 2 godziny albo aż 2 godziny w dziurze w chmurach na niebie mogliśmy ją podziwiać choć nie była taka spektakularna jak na wszystkich najpiękniejszych zawodowych fotkach. Ludzkie oko aż tak nie widzi zorzy jak to wychwytuje przesłona aparatu. Jest to przedstawienie jakby przelewającego się na niebie piasku. Ulotne zjawisko, bardzo szybko się zmieniające.
1 XI udało nam się zaobserwować zorzę w okolicach Tysfiordu czyli prawie na Lofotach. Świeciła nam od 22-24, choć jej pierwsze oznaki już zauważyliśmy o 17-tej. Kolejnej nocy zachmurzenie na końcu Lofotów było jeszcze większe, że tylko raz nam się ukazała nad samą głową w pionie a potem tylko łuna od zorzy w malutkich dziurkach w chmurach....
Dlatego zamierzam wybrać się jednak bardziej do Finmarku lub Laponii szwedzkiej bo w Nordlandzie nie mieliśmy korzystnych warunków do jej oglądania. Ale i tak mieliśmy wielkie szczęście ,że zobaczyliśmy to co mogliśmy zobaczyć . Zdecydowanie bardziej udane zdjęcia mi wychodzą planet i księżyca niż zorzy - nie zdążyłam w praktyce nauczyć się jej fotografować jeszcze . |
|
|
|
|
Nikita |
Dodany dnia 22-11-2012 20:46
|
Cywil
|
link wygasł
Edytowane przez Andrzej dnia 30-04-2018 14:37
|
|
|
|
|
seweryn |
Dodany dnia 23-11-2012 13:42
|
Amator
|
Nikita napisał/a:
seweryn napisał/a:
Swoją drogą był ktoś np. w Norwegii i widział na własne oczy?
Jak zapowiedziałam niedawno tak tez zrobiłam. Byłam, miałam szczęście, widziałam i mam wielki niedosyt. Poraz pierwszy ją widziałam tak więc zapomniałam na aparacie nastawić format RAW i dot ego robiłam różne nastawienia więc zdjęcia wyszły mi jako tako albo raczej kiepsko.
Mieliśmy szczęście jak się okazało później, że widzieliśmy ją choć 2 godziny. Niestety pełnia i zachmurzenie sprawiło ,ze tylko 2 godziny albo aż 2 godziny w dziurze w chmurach na niebie mogliśmy ją podziwiać choć nie była taka spektakularna jak na wszystkich najpiękniejszych zawodowych fotkach. Ludzkie oko aż tak nie widzi zorzy jak to wychwytuje przesłona aparatu. Jest to przedstawienie jakby przelewającego się na niebie piasku. Ulotne zjawisko, bardzo szybko się zmieniające.
1 XI udało nam się zaobserwować zorzę w okolicach Tysfiordu czyli prawie na Lofotach. Świeciła nam od 22-24, choć jej pierwsze oznaki już zauważyliśmy o 17-tej. Kolejnej nocy zachmurzenie na końcu Lofotów było jeszcze większe, że tylko raz nam się ukazała nad samą głową w pionie a potem tylko łuna od zorzy w malutkich dziurkach w chmurach....
Dlatego zamierzam wybrać się jednak bardziej do Finmarku lub Laponii szwedzkiej bo w Nordlandzie nie mieliśmy korzystnych warunków do jej oglądania. Ale i tak mieliśmy wielkie szczęście ,że zobaczyliśmy to co mogliśmy zobaczyć . Zdecydowanie bardziej udane zdjęcia mi wychodzą planet i księżyca niż zorzy - nie zdążyłam w praktyce nauczyć się jej fotografować jeszcze .
Porównanie do przesypującego się piasku idealnie odzwierciedla moje oczekiwania co do zorzy na żywo. Fakt, jeśli chodzi o zdjęcia to na pewno złapanie największego piękna przez aparat nie należy do rzeczy najłatwiejszych, ale co oko widziało, tego się nie zapomni. Czekam na kolejny raport z polowania na zorze. Może i ja kiedyś będę miał okazję |
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 23-11-2012 15:25
|
Główny administrator
|
Ja bym nawet tak słabą zorze chciał dostrzec
Trzeba czekać na lepsze warunki. Jak na początek to bardzo ładne zdjęcie. |
|
|
|
|
Nikita |
Dodany dnia 24-11-2012 21:26
|
Cywil
|
Rzeczywiście lepsze warunki potrzebne aby zobaczyć całe przedstawienie. Ale jest to tak ulotne i szybko zmieniające się zjawisko , chyba nawet bardziej ulotnie niż tęcza. Jednak w to w jaki sposób tańczy na niebie nocnym jest niesamowite. Nawet jakbyśmy chcieli uchwycić przesypujący się na niebie piasek to nie da rady. Fotka jak na amatora , który poraz pierwszy robił zdjęcie temu zjawisku jest w miarę do zaakceptowania. Dziękuję.
Gdy obserwujemy to na horyzoncie w miarę jesteśmy zachwyceni. Ale kiedy nagle nad samą głową w pionie pojawi nam się zorza to jest dopiero niesamowite doznanie. Kiedy tak stoimy pod kurtyną przelewającego się piasku. Naprawdę jedno z nielicznych zjawisk, które w głowie zostaje na bardzo długo.
Potem to już wszędzie widzieliśmy początkowo białe chmury jako zorze ( z miejsca gdzie było oświetlenie)....tak bardzo chcieliśmy ją zobaczyć poraz kolejny.
A dane mi było zobaczyć zorzę bo marzenia się spełniają przy obserwacji spadających meteorytów tych znanych "gwiazdek". Mnóstwo w sierpniu spadających Perseidów było nam dane oglądać. Marzenie musiało się więc spełnić. Więcej fotek będzie w galerii |
|
|
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 25-11-2012 13:16
|
Główny administrator
|
Okazja na podziwianie meteorów będzie 14 Grudnia - 120 obiektów na godzinę.
Zdjęcia w galerii bardzo ładne |
|
|
|