ekolog |
Dodany dnia 02-05-2015 00:20
|
Giermek
Data rejestracji: 01.03.2015
|
Najtańszy sensowny teleskop to luneta Sky Watcher 90mm/900mm na AZ3. Poniżej soczewki 90mm lub lustra 120mm nie warto kupować teleskopu bo znacznie lepiej sprawdzi się (do astronomicznych obiektów lornetkowych, a jest ich sporo) lornetka 10x50 - np: Nikon Aculon 10x50
Ja tę lunetę (sk 90/900) miałem akurat na nieco lepszym niż AZ3 montażu EQ3-2
W zestawie sklepowym najbardziej interesowało mnie jakiej jakości jest obecny w zestawie Barlow achromatyczny. Nie ufając mu od razu nabyłem jakiś okular firmy Sky-Watcher Plossl 5 mm oferujący dużą odległość od oka.
Okazało się, że Księżyc w powiększeniu 180 uzyskanym kitowym 10mm plus Barlow praktycznie niczym nie różnił się od obserwowanego tym Plosslem. Dlatego okular ów sprzedałem za połowę ceny. Nie twierdzę, że było to rozsądne ale byłem wtedy bardzo początkującym astro-amatorem, a wspominam o tym żeby podkreślić, że na Księżycu różnicy nie widziałem.
Obserwacje dzienne. Z balkonu o szerokości 90 cm ale z "ułatwieniem" w postaci otwartych drzwi do mieszkania. Dobry obraz nawet w dużych powiększeniach.
Obserwacje astronomiczne.
Księżyc w powiększeniu 90x również prezentuje się znakomicie (a nawet "estetycznie" lepiej) i daje się oglądać bez "wypalania oczu". Messier 31. Wieś około 30 km od Wrocławia, niestety kilka km od autostrady. Owalna mgiełka, raczej bez struktury, niemniej wyraźniejsza niż w refraktorku 70/500 AZ2.
Mechanika bez zarzutu. Wszystkie "istotne" części montażu metalowe. Dodawane są dwie przeciwwagi ale ja radziłem sobie jedną.
Zestaw ten daje się bardzo rozsądnie podzielić na kilka części, do przewożenia, tak, że ich ponowne połączenie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Kilka minut.
Montaż posiada miejsce na lunetkę biegunową. Kupiłem taką i skutecznie zamontowałem. Nogi statywu są aluminiowe. Stoliczek pomiędzy nimi oczywiście przydaje się. Szukacz 6x30 nie zachwycił ale też nie podpadł mi. Na pewno lepszy od maleństwa oferowanego przez Sky-Watchera w 70/500 na AZ2. Kątówka 90 stopni to jednak zaleta - moim zdaniem - w stosunku do kątówki na AZ3. Przydaje się to skoro obiekty w zenicie są łatwiej osiągalne tym montażem niż gdy ten tubus jest na AZ3.
Zestaw jest wart swojej ceny choćby z takiego powodu, że kupując oddzielnie jego składowe elementy, w szczególności montaż, zapłacilibyśmy znacznie więcej. Ten montaż można przecież wykorzystać potem pod inny tubus jeśli takiego dorobimy się (np SC5).
Teleskop użytkowałem tylko do wizuala i niezbyt długo, gdyż był to mój pierwszy teleskop i (nierozsądnie) zniechęciłem się nieudanym "polowaniem" na M57.
Pozdrawiam
Edytowane przez ekolog dnia 02-05-2015 00:21
|
|
|
|
Astronomia24 |
Dodany dnia 06-05-2015 10:53
|
Administrator
Data rejestracji: 06.04.2013
|
Najtańszy, który warto kupić to
Teleskop Sky-Watcher Synta N-114/900 EQ-1 - 480zł
Sky Watcher 90mm/900mm nie jest zły, ale w tym przedziale cenowym teleskopy Newtona dają lepszy obraz.
|
|
|
|
wiktorr7 |
Dodany dnia 08-11-2017 11:07
|
Obserwator
Data rejestracji: 01.11.2017
|
Najtańszy sensowny teleskop? Moim zdaniem Dobson 6 od Sky-Watcher - to chyba największy teleskop do tysiąca złotych, dostępny jest w tej cenie choćby na Delta Optical, jak i wiele innych świetnych teleskopów. Jest prosty w obsłudze, ze sporym zwierciadłem, dający ostre i wyraźne obrazy z minimalną komą, dla początkujących miłośników astronomii w sam raz. |
|
|
|