Z456 napisał/a:
polecam stronę:http://helioviewer.org/?movieId=MJm15 .
Szczególnie ustawienia 2012/03/11,16:19:02,SDO,AIA,AIA,171
Obiekt "tankuje" ze Słońca i odlatuje.
Bardzo chciałbym zobaczyć co dokładnie przedstawia to położenie, ale w żaden sposób nie mogę tego obejrzeć, ponieważ wyskakuje mi error. Mógłby ktoś zamieścić to na forum?
Grupa plam słonecznych oznaczonych numerem 1618 notuje znaczący wzrost aktywności. 20 listopada nastąpił pierwszy rozbłysk klasy M, który jak się okazało nie był rozbłyskiem ostatnim. Wczoraj odnotowano rozbłyski klasy M1.4 oraz silniejszy M3.5. Bardzo możliwe, że rezultatem kolejnych może być koronalny wyrzut masy, który prawdopodobnie będzie kierował się w stronę naszej planety.
Niespełna tydzień temu plamy słoneczne oznaczone numerem 1618 odnotowały wzrost aktywności. Rozbłyski klasy M1.4 oraz M3.5 wskazywały na dalszy rozwój zdarzeń. Wczoraj do gry wkroczyła grupa plam 1620, notując rozbłysk o najwyższej sile M2.2. Podobnie jak w przypadku plam 1618 istnieje prawdopodobieństwo kolejnych rozbłysków o podobnej mocy.
Jak pewnie wielu, interesuje mnie obserwacja zorzy polarnej w Polsce. Sporo już wiem, ale mam pytania dotyczące interpretacji danych, których nie mogę znaleźć na innych stronach.
1. Jak określić, czy dany rozbłysk słoneczny dotrze do Ziemi? Np. na stronie http://www.lmsal.com/solarsoft/latest_events_archive/events_summary/2014/03/29/gev_20140329_1735/index.html są dane dotyczące wczorajszego silnego rozbłysku klasy X1.0. Jest mapka z pozycją. Czy patrząc na współrzędne im bliżej punktu 0,0 tym rozbłysk bardziej skierowany w stronę Ziemi? Jaka pozycja musi być aby skutki w postaci burzy geomagnetycznej były widoczne na Ziemi?
2. Jaki rozbłysk potrzebny jest aby była zorza polarna widoczna w Polsce? Bardzo zastanawia mnie zorza z 17.03.2013 r, która była widoczna nawet w południowej części kraju, a spowodował ją względnie nieduży rozbłysk oceniany jako rozbłysk klasy M1.1. Teraz mamy takich rozbłysków mnóstwo, nawet kilka razy na tydzień, a nie powodują one jakichś specjalnie dużych burz geomagnetycznych. Czy to jest kwestia wyłącznie kierunku w stronę Ziemi? Bo jakoś trudno mi uwierzyć, że na tak dużą liczbę rozbłysków klasy M, tylko 1 z nich doszedł do naszej planety.
2. Siła rozbłysku nie jest aż tak istotna. Ważne, aby koronalny wyrzut masy był skierowany w stronę Ziemi. W południowej Polsce szansa na zorze jest wręcz minimalna.
2. Siła rozbłysku nie jest aż tak istotna. Ważne, aby koronalny wyrzut masy był skierowany w stronę Ziemi. W południowej Polsce szansa na zorze jest wręcz minimalna.
Dzięki. Naprawdę ciekawa strona z informacjami na temat rozbłysków i skierowania w stronę Ziemi. Niby szansa na zorze w południowej Polsce jest minimalna, ale jednak na stronie http://static.twojapogoda.pl/2014/02/28.02.2014a.png a rozbłysk wprawdzie silny - X4.7, ale nie był bezpośrednio w stronę Ziemi. mamy zorzę z Jeleniej Góry z 28 lutego tego roku, a na tej stronie są zdjęcia z zorzy ze Snopkowa z marca ubiegłego roku więc jednak nawet burza geomagnetyczna KP = 6 pozwala na obserwację zorzy w południowych częściach kraju.