Chciałbym zaprezentować kolejną zagadke na którą trafiłem na nocnym niebie. Chodzi o tajemnicze rozbłyski, które od czasu do czasu uda mi się złapać w noktowizorze. Uznałbym je za np. krótkie odbicie światła np. przez śmieć kosmiczy, tylko że problem jest taki, że te rozbłyski nierzadko pojawiają się w tym samym ułamku sekundy, w liczbie dwóch. Raz udało mi się je zarejestrować jako potrójne.
Nie wiem co to jest. Odbiciom światła od czegoś przeczy też to że bliknięcia te mogą być obserwowane zimą wiele godzin po zachodzie słońca. Także odległość między nimi musi być spora, bo jeśli błyskają dwa w tym samym ułamku sekundy, to znaczy że jeśli są to zjawiska w atmosferze - odległość między nimi wynosić może setki metrów, a jeśli błyskają w kosmosie, to jeszcze więcej.
Mysle ze ten fenomen musi byc stosunkowo częsty, skoro udało mi się go nagrać przypadkiem więcej niż raz, choć mój noktowizor pozornie obejmuje część nieba troche większą niż pas Oriona. Zjawisko jest krótkotrwałe, ale powtarzające się.
Nagrania te mam zamiar wrzucic na Vimeo, bo youtube psuje jakość, niemniej narazie zamieszczam je jako przykład o co chodzi - warto jakość odtwarzania podnieść na youtube na 480p:
6.10.2011 h: 20:56 - powtórka 5x
18.07.2012, h: 23:47 + kilka powtórzeń
05.01.2014 h.21:22 - tu potrójny blik, i nie są to już światła punktowe, ale podłóżne:
To jakieś skoncentrowane wyładowania? Błyski z kosmosu? Dlaczego występują w tym samym momencie daleko od siebie? Czy to te tajemnicze wyładowania w jonosferze...
Nie są to satelity iridium, dwie albo trzy obok siebie, i błyskające w tym samym ułamku sekundy?
Samoloty też nie Ten błysk świateł jest pojedyńczy i później się nie powtarza. Samoloty mam "obcykane" bo często je obserwuje przez noktowizor, i jestem pewny że to coś innego. Jesli to mialby byc samolot, to musialby byc 10x wiekszy od samolotu pasazerskiego, byc niewidzialny i blysnac tylko jeden raz swiatlami.
Samoloty i satelity w noktowizorez wyglądają tak:
Do niczego powszechnie znanego te błyski nie pasują, dlatego o nich wzmiankuje.
Edytowane przez Astronomia24 dnia 18-05-2018 12:22